Skip to content
Početna stranica » Blog » Financijski podaci i pokazatelji za 2022. godinu su stigli na Bon.hr portal: evo kako ih možete iskoristiti

Financijski podaci i pokazatelji za 2022. godinu su stigli na Bon.hr portal: evo kako ih možete iskoristiti

  • Novosti
Financijski podaci za 2022.

Velika većina poduzetnika svoje je posljednje financijske izvještaje u kunama predala na vrijeme. Financijski podaci za 2022. kod više od 150,000 poduzetnika odsad se mogu pregledati na Bon.hr portalu. No, ne radi se samo o podacima! Brojni pokazatelji, koeficijenti, izračuni i druge strukturirane informacije mogu vam pomoći da ove podatke lakše pregledate i jednostavnije protumačite. Podaci za prošlu godinu na Bon.hr portalu izraženi su, naravno, u novoj valuti prema konverzijskom tečaju. Bit će iznimno korisni za razumijevanje kako se poduzeća bore s glavnim postpandemijskim izazovom: inflacijom.

Što nam govore najnoviji financijski podaci za 2022.?

Svi korisnici Bon.hr portala moći će pregledati financijske podatke drugih poduzeća za prethodnu godinu. Primjerice, možete provjeriti jesu li vaši kupci i dobavljači uspjeli poslovati s dobiti, jesu li im prihodi bili viši od stope inflacije ili usporediti performanse s pretpandemijskom 2019. godinom. Ako ste pak u pregovorima s potencijalnim kupcem ili partnerom, sad imate najnovije podatke. Uz njihovu pomoć, možete brzo provjeriti rizičnost kupca u svega nekoliko minuta.

Bon.hr portal nudi i pregled pokazatelja profitabilnosti, produktivnosti, likvidnosti, aktivnosti i zaduženosti. Tako možete posebno proučiti svaku dimenziju poslovanja koja vas zanima, čak i kod vašeg poduzeća. Kad pregledate seriju od pet godina poslovanja, ovi podaci mogu naznačiti u kojem se smjeru poslovanje kreće te na što valja obratiti pozornost. Osim toga, preko Bon.hr portala možete aktivirati i monitoring poduzeća te dobivati obavijesti u slučaju bilo kakvih značajnih promjena kod promatranih subjekata. Primjerice, kod promjene vlasnika, ulaska u blokadu ili stečaj te unosa novih financijskih podataka.

Krajem prošle godine smo zbog rasta cijena energenata, uveli i novi pokazatelj na Bon.hr portalu: omjer troška energije. Naime, trošak energije iz financijskih izvještaja stavljamo u omjer s ukupnim prihodima iz iste godine. Takav pokazatelj pruža jednostavan i objektivan kriterij za prepoznavanje moguće povećane osjetljivosti na promjenu cijena energije kod vaših kupaca, dobavljača ili konkurenata.

Analizirajte svoju poziciju u odnosu na konkurenciju

Novim podacima uvijek treba kontekst, a nema važnijeg mjerila od konkurencije. Zato je naš alat za analizu konkurencije prošle godine temeljito obnovljen. Uz njegovu pomoć, možete provjeriti je li vaša pozicija u odnosu na konkurente promijenjena i u kojim aspektima. Ako želite pogledati kako smo ovaj alat iskoristili na primjeru maloprodajnih lanaca, više pogledajte ovdje.

Podaci o konkurentima podijeljeni su u četiri tematske skupine: imovinu i zaduženost, veličinu i učinkovitost poslovanja, politiku naplate i plaćanja te produktivnost i plaće zaposlenih. Više o ovom alatu, i podacima koje sadržava, saznajte ovdje.

Manji rast, veća stopa inflacije i drugi izazovi

Kako izvještava HNB, hrvatski je BDP u 2022. realno rastao za 6,3 posto, nakon što je u godini ranije porastao za čak 13,1 posto. Radi se o realnim stopama rasta koje izuzimaju efekt inflacije. No, podaci iz financijskih izvještaja izraženi su u nominalnim veličinama, i ne uračunavaju inflaciju. Uzmimo u obzir da je u 2021. stopa potrošačke inflacije (HIPC) iznosila svega 2,7 posto, a u 2022. čak 10,7 posto. Zato kod rasta prihoda treba uzeti u obzir i smanjenje vrijednosti novca u promatranom razdoblju.

O tom smo novom izazovu govorili i prošle godine. Tada smo naglasili da nas očekuje značajan rast inflacije, poteškoće s dostupnošću radne snage i nastavak poremećaja u dobavnim lancima.

Svi su novi financijski podaci na Bon.hr portalu nadopunjeni i podacima koji se češće osvježavaju: stečajevima, predstečajevima, likvidacijama, blokadama, promjenama bankovnih računa i vlasnika, dugotrajne imovine, povezanih društava, i brojnim drugima. Obavijesti o ovim promjenama možete dobivati i preko e-maila uz pomoć monitoringa.

A tu novostima nije kraj! Uskoro stižu i osvježene procjene vrijednosti poduzeća koje možete prednaručiti ovdje, kao i mnoga druga unaprjeđenja i inovacije. Zato vaš paket na Bon.hr portalu uvijek vrijedi više.

Ako ga već niste zakupili, svoj paket možete odabrati ovdje.

Podijelite ove korisne informacije: