Skip to content
Početna stranica » Blog » Prepoznajte energetske rizike u svom okruženju: novi podatak u Bon.hr sučelju!

Prepoznajte energetske rizike u svom okruženju: novi podatak u Bon.hr sučelju!

  • Novosti
Omjer troška energije i ukupnih prihoda

U posljednjih godinu dana, poduzetnici su se suočili s naglim rastom cijena energenata. U Hrvatskoj je posebno naglo porasla cijena struje za poduzetnike, u čitavoj Hrvatskoj. Kontinentalni su krajevi bili snažno pogođeni rastom cijena plina. Ovaj rast troškova može imati znatan utjecaj na poslovanje poduzetnika. Zato smo odlučili pomoći našim klijentima da brzo i jednostavno prepoznaju koliki utjecaj ima na ona poduzeća u njihovom neposrednom okruženju: dobavljače, kupce i konkurente.

Rast troškova energije nije jednako bolan za sve

Premda su cijene strelovito rasle, stupanj rizika za održavanje redovitog poslovanja ovisi o tome koliko poduzeće doista koristi energente u svom proizvodnom procesu. Kod poduzeća koje se bavi uslugama visoke dodane vrijednosti, poput IT poduzeća ili računovodstvenih ureda, trošak energije bit će relativno nizak. On se, isto tako, nerijetko može smanjiti u slučaju drastičnog rasta cijena: primjerice, privremenim poticanjem rada od kuće. Usto, ova poduzeća uobičajeno imaju nešto više stope dobiti pa ih ovaj višestruki rast vrlo vjerojatno neće odvesti u stečaj.

S druge strane, proizvođači stakla, namještaja ili pekarskih proizvoda tipično će bilježiti veći udio troškova energije jer im energenti služe kao input u proizvodnom procesu. Ne mogu, za razliku od prethodne grupe poduzeća, uvesti rad od kuće za većinu radnika i tako privremeno smanjiti grijanje ili hlađenje u pogonima. Zato se njihovi troškovi energije teško mogu smanjiti, što ih čini osjetljivijima na promjene cijena energenata.

Postoji i situacija gdje udio troška energenata možda nije visok, no poduzeće posluje s relativno niskom profitnom maržom te je osjetljivo na ovako drastične promjene cijena. Ovakva se situacija može prepoznati kod, primjerice, maloprodajnih lanaca. Sposobnost podnošenja ovakvih okolnosti uvelike će ovisiti o njihovom novčanom toku.

Koliko je kupac ili dobavljač osjetljiv na rast cijena energenata?

Prepoznavši ovu situaciju, na Bon.hr portalu smo odlučili uključiti novi pokazatelj u naše sučelje općih podataka o tvrtki. Nalazi se u lijevom donjem dijelu prikaza te se zove “Omjer troška energije u 2021”. Koristi stavku “Trošak energije” na temelju predanih godišnjih financijskih poduzeća za 2021. Stavlja ga u omjer s ukupnim prihodima iz iste godine. Zašto smo se odlučili prikazati upravo ovakav pokazatelj?

Više je razloga:

  1. Jednostavnost. Ovakav pokazatelj je bilo brzo razviti i lako razumjeti. Ako je omjer veći, poduzeću će biti relativno teže podnijeti ovaj trošak. Ako je malen (npr. manji od 1 posto), onda bi mu trebalo biti lakše.
  2. Robusnost. Za razliku od omjera troška energije i drugih veličina, omjer u odnosu na prihode pokazuje kolika je stvarna sposobnost poduzeća da pokrije trošak energije. Naravno, valja uzeti u obzir i likvidnost, no podaci o likvidnosti se isto tako mogu pronaći unutar Bon.hr sučelja.
  3. Transparentnost. Ovaj je omjer izračunat na temelju predanih godišnjih financijskih izvještaja poduzeća, tako da je metodologija jasna i jednaka za sve.
Omjer troškova energije i ukupnih prihoda u 2021.

Slika 1. Prikaz kartice s omjerom troška energije i prihoda u 2021. godini.

Korištenje omjera troška energije u 2021. u praksi

Kako su troškovi energije većinom rasli tri do četiri puta, grubu procjenu osjetljivosti možete napraviti tako da usporedite maržu poduzeća s udjelom troškova energije pomnoženim za otprilike tri puta. Uzmimo kao primjer da poduzeće ima maržu (EBIT u %) od 7% u 2021., a udio troška energije u prihodima od 1% u istoj godini. Kad taj udio pomnožimo s 3 dobivamo da će, pod uvjetom da sve ostalo ostane isto, u 2022. moći apsorbirati taj rast troškova te i dalje poslovati sa smanjenom dobiti.

U drugoj situaciji, gdje je marža bila 3%, a udio troška energije u prihodima 4%, onda bi u slučaju trostrukog povećanja troškove energije dobivali minus od 5%. Možemo na temelju toga pretpostaviti da postoji značajniji rizik od poteškoća u poslovanju pa je preporučljivo detaljnije ispitati položaj poduzeća.

Primjerice, možemo provjeriti novčane pozicije poduzeća, poput novčanog toka iz rezultata ili novca u banci i blagajni. Ako poduzeće ima dovoljno akumuliranog novca za pokriće ovog naglog rasta troškova, situacija će biti lakše izdrživa – vrijedi i obratno. U obje situacije dobro je napraviti analizu scenarija (tablično). Tako možete provjeriti kako se kreće dobit u slučaju manjeg ili većeg povećanja troškova energije, odnosno ukupnih troškova.

Gdje možete pronaći ovaj pokazatelj?

Ako već nemate Bon.hr račun, možete ga zatražiti ovdje. A ako imate Bon.hr račun, ovaj je pokazatelj dostupan našim korisnicima već od Osnovnog paketa. Ono što možete učiniti jest provjeriti visinu novog pokazatelja za svoje kupce, dobavljače i poslovne partnere. Tako možete barem okvirno prepoznati postoje li određeni energetski rizici u vašem poslovnom okruženju. A zatim, ako je potrebno, pronaći alternativu.

Premda ovaj pokazatelj ne može uzeti u obzir promjene koje je poduzeće već napravilo u pripremi za energetski izazovnu zimu ili eventualne pogreške kod računovodstvenog izvještavanja, smatramo da vam može pomoći za brze i okvirne izračune te postaviti prava pitanja.

Podijelite ove korisne informacije: