Stigli su financijski podaci i pokazatelji za 2021. godinu

  • Novosti
Financijski podaci za 2021. godinu

Gotovo svi poduzetnici predali su godišnje financijske izvještaje za 2021. godinu do krajnjeg roka, 30. travnja. Ključne financijske podatke za prethodnu godinu, kao i brojne pokazatelje i koeficijente, sad možete pronaći i na Bon.hr portalu! Premda svaka godina donosi nešto novo, ove smo podatke dočekali s osobitim zanimanjem: oni pokazuju kako su poduzeća preživjela veliki pandemijski šok i koliko su se oporavila naredne godine.

Što financijski pokazatelji za 2021. godinu govore o vama, vašim kupcima i dobavljačima?

Svi korisnici Bon.hr portala tako imaju jedinstvenu priliku pogledati kako se općeniti gospodarski uzlet u 2021. godini reflektirao u njihovom poslovnom okruženju. Primjerice, možete provjeriti jesu li vaši kupci i dobavljači povratili likvidnost u prošloj godini te kakva je njihova pozicija u odnosu na 2020. i 2019. godinu. A ako ste u pregovorima s potencijalnim kupcem, sad imate najnovije podatke uz pomoć kojih možete provjeriti kako brzo procijeniti njegov rizik.

Uz pomoć pregleda bilance, računa dobiti i gubitka te izvještaja o novčanom toku za zadnjih pet godina, možete lako pregledati stanje vaših kupaca i dobavljača te bolje razumjeti je li rizik poslovanja smanjen, i koliko. Bon.hr portal nudi i pregled pokazatelja profitabilnosti, produktivnosti, likvidnosti, aktivnosti i zaduženosti: tako da možete posebno proučiti svaku dimenziju poslovanja koja vas zanima, čak i kod vašeg poduzeća. U petogodišnjoj seriji, oni mogu pokazati u kojem se smjeru poslovanje kreće te na što valja obratiti pozornost. Osim toga, preko Bon.hr portala možete aktivirati i monitoring poduzeća te svakodnevno dobivati obavijesti u slučaju bilo kakvih promjena kod promatranih subjekata.

Analizirajte svoju poziciju u odnosu na konkurenciju

Naš osvježeni alat za analizu konkurencije odsad donosi pregled ključnih vrijednosti za 2021. godinu, tako da možete provjeriti je li vaša pozicija u odnosu na konkurente promijenjena prema posljednjim dostupnim podacima. No, kako znati tko su vaši konkurenti?

Možemo ih podijeliti na tri skupine:

  1. oni koji se bore za iste kupce
  2. oni koji se bore za isti budžet (isti dio kolača)
  3. oni koji se bore za istu radnu snagu.

Podatke o konkurentima podijelili smo u četiri tematske skupine: imovinu i zaduženost, veličinu i učinkovitost poslovanja, politiku naplate i plaćanja te produktivnost i plaće zaposlenih. Više o ovom alatu, i podacima koje sadržava, možete saznati ovdje.

Što možemo očekivati od novih podataka?

Kako izvještava HNB, hrvatski je BDP porastao za 10,2 posto u 2021. godini. Nakon pada od 8,1 posto u godini ranije, taj podatak daje razloga za optimizam. Ipak, nisu sva poduzeća jednako rasla ili uspješno prebrodila prethodne poteškoće. Novi izazovi su već ovdje: značajan rast inflacije s naglaskom na skok cijena dijela energenata, poteškoće s dostupnošću radne snage i nastavak poremećaja u dobavnim lancima.

Podaci za 2021. godinu daju vam mogućnost da, ovisno o industriji u kojoj poslujete, bolje razumijete vlastitu poziciju i poziciju poduzeća u vašem neposrednom poslovnom okruženju: konkurenata, dobavljača, kooperanata, kupaca i partnera. Ovi su podaci na Bon.hr portalu nadopunjeni i podacima koji se češće osvježavaju: stečajevima, predstečajevima, likvidacijama, blokadama, promjenama bankovnih računa i vlasnika, dugotrajne imovine, povezanih društava, i brojnim drugima. Obavijesti o ovim promjenama možete dobivati i preko e-maila uz već spomenuti monitoring.

Na temelju podataka za 2021. godinu, uskoro ćemo objaviti i osvježene procjene vrijednosti svih hrvatskih poduzeća. Ovaj je proizvod jedinstven na našem tržištu po tome što omogućuje povoljnu i kvalitetnu procjenu vrijednosti za svakog poduzetnika, neovisno o tome planira li kupiti, prodati ili jednostavno pratiti vrijednost određenog poduzeća.

Podijelite ove korisne informacije: