Skip to content
Početna stranica » Blog » 5 koraka koje trebate poduzeti nakon aktivacije svog Bon.hr računa

5 koraka koje trebate poduzeti nakon aktivacije svog Bon.hr računa

Bon.hr račun

Željezo se kuje dok je vruće! Nakon što ste dobili svoj Bon.hr račun, nema boljeg nego odmah ga iskoristiti za bolje informiranje o poslovanju svojih partnera, dobavljača, kupaca i konkurenata. Donosimo vam 5 koraka koje možete proći u svega petnaestak minuta i otkriti moć poslovnih informacija uz pomoć Bon.hr portala.

Korak prvi: uključite monitoring

Prvo i najvažnije jest da Bon.hr počne pratiti sva vama važna poduzeća umjesto vas. Nemojte biti posljednji koji će saznati za blokade, promjene vlasnika ili nove financijske izvještaje! Pretražite i aktivirajte monitoring za, redom:

  1. svoje poslovne partnere
  2. sve ili barem ključne dobavljače
  3. sve ili barem ključne kupce
  4. ključne konkurente.
Monitoring

Monitoring se jednostavno aktivira klikom na crveni gumb.

Monitoring možete aktivirati tako da otvorite profil poduzeća i zdesna gore pronađete gumb “Aktiviraj monitoring”. Kad kliknete na gumb, on će promijeniti boju i tekst u “Monitoring uključen”. Alternativno, unutar Bon.hr mobilne aplikacije (aktivirajte je odmah, ako već niste!) ćete na profilu tvrtke u donjem desnom kutu pronaći gumb “Monitoring” za aktivaciju monitoring. U oba slučaja, na vašu e-mail adresu stići će potvrda aktivacije. Ovim ste napravili prvi i najvažniji, no ne i jedini korak!

Korak drugi: provjerite partnere, ključne dobavljače i kupce

Pretpostavljamo da poslujete s poštenim i financijski urednim poduzetnicima. No, nekad će i oni prešutjeti neke poteškoće u koje su upali, jer neuspjeh nikome nije lako priznati. Da ne biste bili posljednji koji će saznati za potencijalnu opasnost u nabavi ili prodaji, provjerite barem ove ključne podatke dostupne na naslovnici:

  • Jesu li trenutno u blokadi (dostupno slijeva dolje) ili su bili u zadnjih godinu dana (dostupno pod karticom “Blokade” u sredini)
  • Imaju li porezni dug (dostupno slijeva dolje)?
  • Je li za taj subjekt zabilježena naplata potraživanja (dostupno slijeva dolje)?
  • Jesu li vlasnici poduzeća oni koje smatrate vlasnicima (dostupno pod karticom “Vlasnici”)?
  • Je li subjekt poslovao s dobiti u prošloj godini i kakvo je bilo kretanje prihoda (dostupno slijeva u sredini)?
Popis blokada

Primjer popisa blokada poduzeća.

Uz ove osnovne informacije imat ćete malo bolje razumijevanje onih subjekata s kojima najviše poslujete. Vidjet ćete kakvo je njihovo stvarno poslovanje i jesu li s vama dosad bili transparentni. Nakon što ste to završili, trebate provjeriti i svoju izloženost.

Korak treći: jeste li financijski izloženi više nego što biste trebali?

Financijska izloženost je onaj iznos kojim vaše poslovanje ovisi o drugom poduzeću. Ako se radi o dobavljaču, vaša financijska izloženost je onaj iznos koji mu avansirate za isporuku proizvoda ili usluga. Ako se pak radi o kupcu, to je onaj iznos potraživanja koji imate prema njemu, umanjen za iznos avansa koji vam je eventualno uplatio.

Financijska izloženost

Informacija o maksimalnom kreditu, odnosno financijskoj izloženosti, nalazi se u sredini profila poduzeća.

Primjerice, ako svakog mjeseca fakturirate isporučenu robu u iznosu od 25.000 kuna, a maksimalna preporučena izloženost iznosi 10.000 kuna, izloženi ste više nego što je preporučeno prema tom kupcu. Ovu izloženost možete pronaći na stranici poduzeća, u rubrici “Max kredit”. Kako smanjiti izloženost? Traženjem jamstava, avansnih uplata, promjenom modaliteta poslovnog odnosa, fokusiranjem na prodaju stabilnijim kupcima, ili različitim drugim načinima prilagodbe.

Korak četvrti: pratite konkurenciju

Jedinstvena značajka Bon.hr portala je mogućnost odabira konkurencije. Ako odaberete opciju “Konkurencija” u traci glavnog menija za svoje poduzeće, izlistat će se poduzeća koja su automatski odabrana kao konkurenti. No, odabirom gumba pod “Odabir tvrtki za usporedbu” možete unijeti i poduzeća po vlastitom izboru.

Time možete pregledati poslovne prihode, operativnu dobit, prosječne dane plaćanja i naplate potraživanja, broj zaposlenih i njihovu prosječnu neto plaću, kao i brojne druge važne parametre konkurenata. Ovaj alat osobito će biti koristan analitičarima, specijalistima za recruitment i upravljanje talentima, vlasnicima i članovima uprave, marketinškim stručnjacima ili potencijalnim investitorima.

Korak peti: naučite ključne osobe u poduzeću kako koristiti portal

Vjerojatno niste jedini zaposleni u poduzeću: postoje drugi zaposleni kojima će ovi podaci dobro doći. Najprije prodaji i nabavi: ako ih naučite kako da pronađu ključne podatke o dobavljačima i kupcima te smanje rizik vašeg poslovanja, vaš će se ulog vrlo brzo vratiti. Na vijest svog referenta prodaje o tome kako je našao novog kupca koji traži 500.000 kuna odmah tražite njegovo prosječno vrijeme plaćanja dobavljačima te informaciju ima li povijest blokada i koliki je maksimalni kredit.

Brojne se osobe u poduzeću mogu okoristiti dostupnim podacima, a najbolje ćete postupiti im omogućite da do njih dođu te ih tražite da podacima potkrijepe svoje odluke vezane uz partnere, dobavljače, kupce i druga poduzeća u poslovnom odnosu.

Bonus korak: provjerite vrijednost svog poduzeća uz Bon.hr račun

Procjena vrijednosti poduzeća

Certifikat o procjeni vrijednosti poduzeća, dostupan na upit.

Ako imate Premium+ paket, provjerite kolika je vrijednost vašeg poduzeća pod “Procjena vrijednosti” u traci glavnog menija. Tamo ćete moći pronaći različite metode vrednovanja te povijest procjena u zadnjih nekoliko godina. Ako nemate paket koji vam to omogućuje, uvijek možete zatražiti certifikat o procjeni od našeg osoblja.

*Napomena: sve funkcionalnosti spomenute u ovom članku nisu dostupne u Osnovnom paketu, kao što je maksimalna preporučena izloženost (Max. kredit). Za više informacija, kontaktirajte nas ovdje.

Podijelite ove korisne informacije: