Skip to content
Početna stranica » Blog » NOVO! Stigle su nove procjene vrijednosti za sva hrvatska poduzeća i PRO Certifikat procjene vrijednosti

NOVO! Stigle su nove procjene vrijednosti za sva hrvatska poduzeća i PRO Certifikat procjene vrijednosti

  • Novosti
Nove procjene vrijednosti za 2022. i PRO certifikat

Nedavno ste mogli čitati kako su na Bon.hr portal stigli najnoviji financijski podaci hrvatskih poduzeća za prošlu financijsku godinu. Uz pomoć tih podataka i drugih ključnih metrika te naše partnere, financijskog konzultanta Hrvoja Serdarušića i razvojne kompanije MIT Software, pripremili smo nove procjene vrijednosti za sva hrvatska poduzeća. Tako možete saznati je li vrijednost vašeg poduzeća porasla ili pala u prethodnoj godini, ali i kako se kretala vrijednost vaših partnera, kupaca ili konkurenata. Tu nije kraj novostima! Naš je certifikat procjene vrijednosti dobio novu, PRO verziju s dodatnim setom podataka za kvalitetnije odlučivanje.

Utjecaj inflacije i rastućih kamatnih stopa

Već smo iz financijskih izvještaja za prethodnu godinu mogli zamijetiti da su prihodi poduzeća, posebno pod pritiskom inflacije, porasli za 27,4 posto. Istovremeno, rashodi su rasli 28,5 posto pa je dobit poduzeća pretrpjela određeni pad. Unatoč tome, hrvatsko se gospodarsko pokazalo razmjerno otporno u koronakrizi. Analitičar Ivica Brkljača pokazao je da smo imali drugi najveći gospodarski rast u Europskoj uniji u razdoblju od 2019. do 2022.

Jesu li se ovi podaci reflektirali i u procjenama vrijednosti domaćih poduzeća? I je li utjecaj inflacije troškova i rasta kamatnih stopa suzbio pozitivne učinke? Odgovor na prvo pitanje je nedvojbeno: da. Naime, procijenjene su vrijednosti u 2022. imale dvoznamenkasti rast, između ostalog i zato što profitna marža nije drastično pala. Rastuće kamatne stope imale su negativan utjecaj na kretanje vrijednosti, premda su pozitivni utjecaji prevladali. Kako kamatne stope rastu i u ovoj godini, podaci za 2023. mogli bi imati drukčiji predznak.

Što nam donose nove procjene vrijednosti poduzeća?

Prva je ovo procjena vrijednosti koja se iskazuje u eurima: zato će biti lako usporediva i s procjenama vrijednosti drugih poduzeća unutar eurozone. Nadalje, procjena vrijednosti poduzeća u prošloj godini govori nam o smjeru kretanja našeg gospodarstva nakon što smo prebrodili koronakrizu, posebno u kontekstu malih i srednjih poduzeća. Usporedba s vrijednostima prije krize može nam reći kako je određeno poduzeće preživjelo teško razdoblje i snašlo se u novim okolnostima.

Valja reći da će tek detaljnija analiza ovih podataka na razini sektora ili županija pružiti jasniju sliku o tome kako su se nove prilike reflektirale na određene djelatnosti ili područja. O tome ćete na našem blogu moći čitati u narednim tjednima i mjesecima.

Na koncu, vrijednosti iz financijskih izvještaja, poput dobiti ili prihoda, ne govore nam nužno o uspješnosti poslovanja. Zato je procjena vrijednosti toliko korisna. Ona uzima u obzir parametre kao što je stanje novca na računu ili promjena ključnih kamatnih stopa te nam može reći više o tome je li neko poduzeće zaista bilo uspješnije u stvaranju vrijednosti za svoje vlasnike.

Certifikat procjene vrijednosti: stiže PRO verzija

Najpristupačniji put do procjene vrijednosti za vaše poduzeće naš je Certifikat procjene vrijednosti. To je dokument koji sadrži procjenu vrijednosti poduzeća te ključne pokazatelje o njegovim performansama. Iznimno je koristan alat za one koji razmišljaju o prodaji poduzeća, angažmanu ili analizi rada profesionalnog menadžmenta, poduzetnike koji žele objektivno mjerilo vrijednosti svog životnog projekta ili za zainteresirane kupce poduzeća.

Premda osnovna verzija Certifikata sadrži ključne informacije o poduzeću, njegovoj procijenjenoj vrijednosti i trendu kretanja te najvažnijim pokazateljima, pojavila se potreba za opsežnijom verzijom. Ona je prvenstveno namijenjena profesionalnim ulagačima te poduzetnicima koji žele detaljnije informacije o svom poduzeću. PRO verzija zato sadrži dodatni ispis i pojašnjenje svih metoda koje se koriste u našoj procjeni. Na kraju se nalazi alat za predviđanje vjerojatnosti bankrota, Altmanov Z-Score, s prikazanim vrijednostima za posljednjih 10 godina. On pomaže procijeniti rizičnost ulaganja i prepoznati trendove u poslovanju poduzeća. Više o tome zašto je dobro koristiti Altmanov Z-Score pronađite ovdje. Naš intervju u dva dijela s izumiteljem ovog pokazatelja, legendarnim financijskim analitičarem i profesorom s NYU Stern, Edwardom Altmanom, dostupan je ovdje.

100% hrvatska inovacija na tržištu

Jeste li znali? Naša je procjena vrijednosti poduzeća potpuno hrvatski proizvod. Koristi metodologiju poznatog konzultanta, financijskog analitičara i komentatora Hrvoja Serdarušića. Softver je pak razvio naš dugogodišnji partner, MIT Software. Uz 100% domaće vlasništvo Bon.hr portala, možemo zaključiti da su najmodernije inovacije itekako ostvarive u Hrvatskoj. I na to smo posebno ponosni.

Kako mogu do procjene vrijednosti?

Naše su nove procjene vrijednosti dostupne preko Premium+ paketa na Bon.hr portalu, ako ste među onima koji žele imati pristup procjenama za sva poduzeća u Hrvatskoj. Ovaj paket preporučujemo investitorima, fondovima, odvjetničkim društvima, velikim kompanijama i analitičarima. Ako pak želite doći do pojedinačne procjene poduzeća, tu je Certifikat procjene vrijednosti. On je dostupan po znatno pristupačnijoj cijeni od samog paketa. Osim što ga možete naručiti u osnovnoj i PRO verziji, dostupan je i na dva jezika: hrvatskom i engleskom. Time smo željeli olakšati komunikaciju onima koji imaju inozemne suvlasnike, partnere ili potencijalne kupce.

Kako do paketa ili certifikata? Jednostavno: Premium+ paket možete naručiti ovdje, dok je odabrani Certifikat dostupan za narudžbu na ovoj adresi.

Podijelite ove korisne informacije: