Skip to content
Početna stranica » Blog » Čemu služi Altmanov Z-Score i kako vam može pomoći izbjeći najgore u svakodnevnom poslovanju?

Čemu služi Altmanov Z-Score i kako vam može pomoći izbjeći najgore u svakodnevnom poslovanju?

Altmanov Z-Score korištenje

Ekonometrijski modeli obično ne traju dugo i nerijetko zastarijevaju već nakon prve ozbiljne krize. Altmanov Z-Score pokazao se iznimkom. Razvijen je još davne 1967., i još uvijek se često i rado koristi. Premda je u međuvremenu nadograđivan kako bi se bolje prilagodio različitim tipovima poduzeća, temelj ovog modela ostao je isti već više od pola stoljeća. Njegova je svrha predviđanje vjerojatnosti bankrota. Ne koriste ga samo banke i velike kompanije, već i mali i srednji poduzetnici, kako bi prepoznali potencijalne poteškoće kod svojih dobavljača i kupaca te zaštitili svoje poslovanje na vrijeme. Saznajte kako ispravno čitati Altmanov Z-Score te gdje ga možete pronaći za hrvatska poduzeća!

Što je Altmanov Z-Score i kako ga interpretiramo?

Modeli za procjenu rejtinga nisu novost u poslovnim financijama. Prve rejting agencije osnovane su još početkom 20. stoljeća: Moody’s je osnovan 1909., a Standard&Poor’s 1916. godine. No, kako se razvijalo financijsko izvještavanje, korištene su i sve naprednije statističke metode za procjenu kreditnog rejtinga. Iako su se dotad počeli koristiti financijski omjeri za ovu svrhu, Edward Altman je bio prvi koji je upotrijebio više financijskih omjera odjednom, odnosno multivarijatnu analizu. Tako je 1967. razvio, a godinu kasnije objavio Altmanov Z-Score, nazvan po statističkom z-omjeru.

Ovaj model koristi pet financijskih omjera s određenim ponderima. Dizajniran je za predviđanje vjerojatnosti bankrota poduzeća u naredne dvije godine. Ako je njegova vrijednost u standardnom modelu viša od 3, bankrot nije vjerojatan u tom razdoblju. Između 1,8 i 3, poduzeće je u sivoj zoni. Ako je pak vrijednost Altmanovog Z-Scorea ispod 1,8, onda su prisutni značajni rizici i bankrot poduzeća je izgledan u naredne dvije godine. Ovaj je kritični broj vjerojatno nešto niži (bliži nuli) u moderno doba, kao što je autor izjavio tijekom obilježavanja njegove 50. godišnjice. Naknadno su razvijena i dodatna dva modela: A model za proizvodna poduzeća te B model za neproizvodna poduzeća (primjerice, uslužna poduzeća).

Je li Altmanov Z-Score primjenjiv na hrvatska poduzeća?

O primjenjivosti Altmanovog Z-Scorea na hrvatska poduzeća, unatoč razlikama između američkih i hrvatskih poduzeća, govori više istraživanja i članaka. Primjerice, Bogdan, Bareša i Hađina (2019) istraživali su njegovu primjenjivost na poduzećima sa Zagrebačke burze. Zaključili su da je njegova sposobnost predviđanja bila razmjerno visoka: u svim promatranim slučajevima premašivala je 70%. I naš suradnik, Hrvoje Serdarušić, koristio je Altmanov Z-score kako bi pokazao da se stečaj brodograditelja Uljanika, baš kao i giganta Agrokora, mogao davno predvidjeti da se na vrijeme koristio.

Za naš je blog o Altmanovom Z-Scoreu rekao sljedeće:

Hrvoje Serdarušić

Hrvoje Serdarušić

“Koristim Altmanov Z-Score okvirnu procjenu financijske stabilnosti i vjerojatnosti bankrota poduzeća, a tu mi je najvažniji trend. Na određen način i testiram vjerodostojnost financijskih izvještaja te njegovu kvalitetu. Ovaj model mi je važan iz nekoliko razloga, osim što predviđa bankrot i gleda financijsku stabilnost. Naime, uz njegovu pomoć uspoređujem promatrano poduzeće s konkurencijom ili industrijom po pitanju financijske stabilnosti.

Smatram i kako dostavljanje informacija o Altmanovom Z-scoreu investitorima, kreditorima i drugim dionicima pokazuje da poduzeće provodi analizu vlastite financijske stabilnosti, osobito ako samostalno i svojevoljno dijeli te podatke. To može pomoći u izgradnji povjerenja i odnosa: ne samo s kupcima i dobavljačima, već sa svim dionicima, uključujući i opću javnost.”

Gdje mogu pronaći ovaj podatak za svoje poduzeće ili svoje kupce i dobavljače?

Altmanov Z-Score već je nekoliko godina dostupan i klijentima Bon.hr portala u sklopu Premium+ paketa, i to u obliku osuvremenjenog B modela namijenjenog neproizvodnim poduzećima. Možete ga pregledati za sva hrvatska poduzeća u posljednjih deset izvještajnih godina. Tako možete dobiti dubinsku sliku o rizičnosti poslovanja s tim poduzećem. Posebno je to izraženo kad Altmanov Z-Score kombinirate s drugim sličnim pokazateljima.

Primjer izračuna Altmanovog Z-Scorea

Slika 1. Primjer prikaza izračuna Altmanovog Z-Scorea s Bon.hr portala, slika zaslona
Izvor: Bon.hr portal

Postoji li opcija za one koji nisu korisnici Premium+ paketa? Da! Altmanov Z-Score uskoro će biti dostupan i sa svim Certifikatima procjene vrijednosti poduzeća u novoj, PRO verziji za pojedina poduzeća. Ovaj certifikat bit će dostupan do kraja svibnja, a prednaručiti ga možete ovdje.

Profesor Altman uskoro u Hrvatskoj!

Autor ovog modela i jedan od najpoznatijih financijskih analitičara svih vremena, Edward Altman, predavat će na konferenciji “Challenges of Europe” u Bolu na Braču sljedećeg tjedna, od 17. do 19. svibnja. I nekoliko zaposlenika i suradnika Bon.hr portala sudjelovat će na ovoj konferenciji. Radujemo se susresti niz stručnjaka koje zanimaju iste teme vezane uz poslovne informacije, poslovne financije, menadžment i sigurnost poslovanja. Bit će nam zadovoljstvo i susresti naše klijente i poduzetnike s dalmatinskog područja.

Ako ste znanstvenik u ovim područjima i želite razgovarati o korištenju podataka s Bon.hr portala za svoje istraživanje, kontaktirajte nas ovdje. A ako vas zanima više o Altmanovom Z-Scoreu, predavanje profesora Altmana s obilježavanja 50. godišnjice ovog modela pogledajte u videu niže.

Podijelite ove korisne informacije: