Skip to content
Početna stranica » Blog » Intervju s prof. Edwardom Altmanom, legendarnim financijskim analitičarom i autorom Altmanovog Z-Score modela

Intervju s prof. Edwardom Altmanom, legendarnim financijskim analitičarom i autorom Altmanovog Z-Score modela

Edward Altman

Nedavno smo imali iznimnu priliku susresti se s autorom poznatog i prokušanog Altmanovog Z-Score modela za predviđanje bankrota, kojeg koristimo i na Bon.hr portalu. Naime, profesor Edward Altman je jedan od najutjecajnijih istraživača u području financijske analize, gdje pruža relevantne doprinose već više od pola stoljeća. S njim je razgovarao naš suradnik, domaći financijski analitičar i komentator, Hrvoje Serdarušić. Donosimo vam prvi dio, u kojem smo pokrili teme poput makroekonomske situacije, kamatnih stopa, kredita i izgleda za mala i srednja poduzeća u 2024. godini.

Kreditno stezanje već je počelo: evo kad bi moglo doći do recesije

Hrvoje Serdarušić: “Započnimo s makroekonomskom situacijom. Kako biste je opisali? Krećemo li se prema tzv. mekom slijetanju, kako ga obično opisuje FED-ov čelnik Jerome Powell?”

Edward Altman: “Smatram da danas budućnost izgleda nesigurnije nego prije nekoliko mjeseci. Tad je, vjerujem, meko slijetanje bila prevladavajuća prognoza. Sad mnogi, uključujući i mene, smatraju da bi moglo doći do tvrdog slijetanja. Uz ovaj razvoj situacije u ekonomiji, imamo i bankovnu krizu u SAD-u, koja možda još nije gotova. A ako se to dogodi, znači da će banke teže odobravati kredite, posuđivati manje novca, što će pak povećati vjerojatnost za recesiju.”

Hrvoje Serdarušić: “U podacima već vidimo da se ti procesi kreditnog stezanja događaju.”

Edward Altman: “Sigurno. Banke su striktnije kod odobravanja kredita, a kompanije manje investiraju. Gospodarstvo je još uvijek prilično snažno jer potrošači još uvijek mnogo troše.”

Hrvoje Serdarušić: “Biste li to povezali s viškom ušteđevine?”

Edward Altman: “Da. Potrošači su imali enormnu količinu ušteđevine iz razdoblja pandemije, što je pomalo ironično. Premda je država u pandemiji isplaćivala poticaje potrošačima i kompanijama, to je sada gotovo. Kako su potrošači imali mnogo ušteđevine, nastavili su pojačano trošiti. Očekujem da će taj višak ušteđevine biti iscrpljen u trećem kvartalu. To znači moguću recesiju u četvrtom kvartalu ove godine.”

Benigni kreditni ciklus je završio

Hrvoje Serdarušić: “FED-ov čelnik Jerome Powell redovito opisuje meko slijetanje kao ono s blagom recesijom. Dakle, smatrate da je tvrdo slijetanje izgledno?”

Edward Altman: “Rekao bih da je benigni kreditni ciklus, koji je trajao od 2010., završio. Sad vjerujem da smo u prosječnom ciklusu. Pritom promatram četiri ili pet indikatora kako bih to utvrdio.”

Hrvoje Serdarušić: “Jedan od njih su niske stope bankrota?”

Edward Altman: “Stope bankrota bile su niske. Ako se bankrot i dogodio, onda je stopa povrata glavnice kod investitora bila visoka.”

Hrvoje Serdarušić: “A prinosi?”

Edward Altman: “Prinosi za investitore su bili ispodprosječni. Drugim riječima, investitori su zahtijevali niske premije rizika. Ovdje govorimo o najrizičnijim ulagateljima u dug, o obveznicama s visokim prinosima, zajmovima s polugom, financiranju uz pomoć poluge… a to je tržište na koje obraćam najveću pozornost. Jer, ako će biti problema u ekonomiji, oni će biti prvi koji će biti zahvaćeni.

Usput, zahtijevana stopa povrata je i dalje ispod prosjeka kad promatramo spread u odnosu na nerizičnu kamatnu stopu. No, ona sad raste do gotovo prosječne razine. Velik je problem likvidnost.”

Likvidnost je najteže prognozirati

Hrvoje Serdarušić: “To je četvrti indikator?”

Edward Altman: “Tako je. A likvidnost je najteže prognozirati zato što se može promijeniti preko noći.”

Hrvoje Serdarušić: “To smo vidjeli tijekom bankovne krize. FED je istupio i osigurao likvidnost u sustavu.”

Edward Altman: “To je kvantitativno olakšanje, i moglo bi se ponovno dogoditi. Pomalo je ironično da je, ako upadnemo u probleme, vjerojatnije da će FED zaustaviti podizanje kamatnih stopa ili ih čak sniziti. Tako da loša vremena u ekonomiji mogu dovesti do dobrog vremena za burzovno tržište jer je ono povezano s aktivnostima FED-a. A ako su izgledi loši, to znači da će FED vjerojatno sniziti kamatne stope, što je vrlo pozitivno za burzovno tržište.”

Hrvoje Serdarušić: “Ustvrdio bih da se u ovom trenutku sudionici na tržištu klade protiv FED-a, budući da smatraju kako će FED-ove kamatne stope biti snižene.”

Edward Altman: “To je točno, oni se nadaju tome. A ako se to dogodi, burze bi mogle ići prema gore čak i ako odemo u recesiju, što je pomalo poremećeno.”

Hrvoje Serdarušić: “Predlažem da se prebacimo s makroekonomskog pogleda na mala i srednja poduzeća. Kako biste opisali situaciju za male i srednje poduzetnike? Koje su trenutne, a koje povijesne stope bankrota?”

Prof. Edward Altman smatra da će mala i srednja poduzeća biti najpogođenija

Edward Altman: “Mala i srednja poduzeća su bila moje primarno područje istraživanja u posljednjih pet do šest godina. Dosad sam izrađivao modele za velika poduzeća, kao što je Z-Score model, kojeg poznajete u Hrvatskoj i koji je popraćen u literaturi. No, kreditna analitika za mala i srednja poduzeća nije bila razvijena do prije pet ili šest godina. Upravo tad sam se dublje zainteresirao za ovu tematiku, ponajprije zato što sam imao zadatak od burze u Italiji da analiziram ono što oni nazivaju mini-obveznicama. Model koji smo napravili obuhvaćao je mala i srednja poduzeća u sjevernoj Italiji.

Ispostavilo se da model radi toliko dobro da smo osnovali kompaniju koja se zove Wiserfunding u Londonu, pa tako imamo modele za sve veće europske zemlje. Ali još nemamo modele za zemlje poput Hrvatske, Kosova, Srbije i tako dalje. Sad se želimo fokusirati i na manje zemlje. Pritom koristimo moderne tehnologije: strojno učenje, umjetnu inteligenciju te kombiniramo makroekonomske podatke s tradicionalnim podacima iz financijskih izvještaja, prema kojima je napravljen originalni Z-Score model.”

Hrvoje Serdarušić: “Zanimljivo. Što mislite o stopama bankrota za mala i srednja poduzeća i koja je Vaša prognoza za 2024.?”

Edward Altman: “To je izvrsno pitanje. Koji će biti utjecaj trenutnog usporavanja na mala i srednja poduzeća? Uobičajeno mala i srednja poduzeća više pate kod kreditnog stezanja, odnosno smanjene ponude kredita. Najprije će smanjenjem ponude biti pogođena rizičnija i manja poduzeća. To se već događa u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, premda možda ne toliko u zemljama poput Hrvatske. Vi znate bolje od mene o tome kakva je situacija ovdje.

No, neizbježno je da će, ako se istovremeno susrećete s usporavanjem gospodarstva i kreditnim stezanjem, mala i srednja poduzeća biti najviše pogođena. Očekujemo da će stope bankrota za sva poduzeća biti povećana, i to od prosječnih prema onima na stresnoj razini, osobito u 2024. Mala i srednja poduzeća već osjećaju povećane razine stresa, a izgledi za njih, osobito u scenariju tvrdog slijetanja, bit će mnogo teži. Zato u ovom razdoblju kvalitetna analitika za mala i srednja poduzeća postaje još važnija.”

***

Drugi dio velikog intervjua s prof. Altmanom pronađite ovdje.

Podijelite ove korisne informacije: