Skip to content
Početna stranica » Blog » Drugi dio intervjua s poznatim financijskim analitičarom, prof. Edwardom Altmanom

Drugi dio intervjua s poznatim financijskim analitičarom, prof. Edwardom Altmanom

Wiserfunding, Omega Score i zombi kompanije drugi dio intervjua s Edwardom Altmanom

Nedavno ste na Bon.hr portalu mogli čitati prvi dio intervjua s profesorom Edwardom Altmanom, autorom poznatog i prokušanog Altmanovog Z-Score modela za predviđanje bankrota. Već je više od pola stoljeća jedan od najutjecajnijih istraživača u području financijske analize, a s njim je razgovarao naš suradnik, domaći financijski analitičar i komentator, Hrvoje Serdarušić. U drugom dijelu teme su bile zombifikacija, kreditni rizik te Altmanova inovativna kompanija Wiserfunding, koja procjenjuje poslovanje malih i srednjih poduzeća.

Udio zombi kompanija u Hrvatskoj niži nego u svijetu

Hrvoje Serdarušić: “Smatram da [vezano uz stope bankrota kod malih i srednjih poduzeća] moramo pronaći takozvane zombi-kompanije. Čak i naša središnja banka u svojim publikacijama govori o procesu zombifikacije…”

Edward Altman: “Zaista? Nisam to znao, to je veoma zanimljivo.”

Hrvoje Serdarušić: “Njihove su projekcije da je šest posto poduzeća bilo zombificirano prije godinu dana. Moji izračuni pokazuju da je ta stopa malo viša, no moram napomenuti da koristim nešto strože pokazatelje.”

Edward Altman: “Uključuju li ove projekcije poduzeća izlistana na burzi, kao i ona koja nisu izlistana?”

Hrvoje Serdarušić: “Sva poduzeća.”

Edward Altman: “To je vrlo zanimljivo jer je globalni povijesni prosjek za sve kompanije oko sedam posto. Ako Hrvatska ima šest posto, to je nešto ispod prosjeka. No, kladim se da je ta stopa danas viša nego prije deset godina.”

Hrvoje Serdarušić: “Mislim da ste spomenuli u Vašem radu s profesorom Srhojem da je 90% hrvatskih poduzeća ispodprosječnog rizika.” (op.ur. spomenuti rad možete pronaći ovdje)

Mala i srednja poduzeća mogla bi imati koristi od novog modela

Edward Altman: “Ne sjećam se točnog postotka za Hrvatsku. U našem smo istraživanju, čiji je temelj bio novostvoreni Omega Score, po prvi put uključili varijable koje se tiču menadžmenta i zaposlenika u model. Uobičajeno, modeli za procjenu kreditnog rizika uključuju financijske omjere, performanse poduzeća… U Omega Scoreu smo model proširili, tako da promatramo varijable poput duljine zaposlenja, koliko zaposlenika napušta ili se zapošljava u poduzeću, koliko dobiva otkaz i tome slično. Ove varijable su se pokazale prilično relevantnima u poboljšanju preciznosti modela.

U Wiserfundingu, našoj kompaniji u Londonu, izrađujemo analize temeljene na financijskim izvještajima, kvalitativnim varijablama uz korištenje umjetne inteligencije te makroekonomskim podacima. Čim dobijemo ove podatke, analiza može biti dovršena u manje od deset sekundi i isporučena preko našeg API-ja. Tako se podaci vrlo brzo mogu pretvoriti u podlogu za odlučivanje.

Nadamo se da ćemo ući i na hrvatsko tržište te učiniti naše podatke dostupnima malim i srednjim poduzećima, kao i onima koji im posuđuju novac.”

Hrvoje Serdarušić: “Vjerujem da bi financijske i nefinancijske institucije, kao što su faktoring kompanije, mogle biti veoma zainteresirane za vaš model.”

Edward Altman: “I ne samo one. Tu su i poduzeća koja se bave potraživanjima, financiranjem te izvoznici. No, u pravu ste, većina naših globalnih klijenata su upravo poduzeća iz segmenata koje ste naveli.”

Hrvoje Serdarušić: “Oni koji bi najviše mogli profitirati vašim analizama su mala i srednja poduzeća, zar ne?”

Edward Altman: “Tako je. Ipak, kod njih postoji određen otpor prema korištenju ovakvog modela. Njihove vlasnike i menadžere brine je li model točan ili jesu li njihova poduzeća ispravno prikazana. No, kad bi mala i srednja poduzeća upotrijebila ovaj model, on bi im mogao biti koristan jer bi tako znali kako ih procjenjuju banke. A ako znate kako vas procjenjuju, onda tim bankama možete pristupiti govoreći njihovim jezikom.”

Kako je osnovan Wiserfunding

Hrvoje Serdarušić: “Možete li nam za kraj reći nešto više o Wiserfundingu, njegovim začecima te mogućoj suradnji na hrvatskom tržištu?”

Edward Altman: “Osnovali smo Wiserfunding 2018., na temelju našeg izvornog projekta, koji je započeo u Italiji. Tamo smo analizirali poduzeća koja su javno izdavala obveznice u malim količinama. Lokalna burza je bila zainteresirana za generiranje sekundarne trgovine ovim obveznicama. Smatrali su da investitori trebaju objektivan, jasan i precizan model kako bi ustanovili rizičnost ulaganja. Radilo se o malim poduzećima-izdavateljima, koja nisu bila dobro poznata i čije poslovanje nije bilo svima razumljivo.

Na temelju toga, osnovali smo Wiserfunding kako bismo se proširili na druge zemlje. Za svaku zemlju, pružamo uvid u četiri do osam različitih sektora. Tako, primjerice, imamo različite modele za sektore proizvodnje, trgovine, graditeljstva ili usluga. Za zemlje poput Hrvatske, Kosova, Srbije ili bilo koje zemlje u susjedstvu ovaj se model može prilagoditi, posebice ako imamo suradnju s lokalnom bankom ili kompanijom koja se bavi poslovnim informacijama te ima podatke o malim i srednjim poduzećima. Takvo bi partnerstvo pojačalo našu sposobnost da analiziramo i razumijemo mala i srednja poduzeća. Nadam se da ćemo uskoro donijeti tu mogućnost i Hrvatskoj.”

Hrvoje Serdarušić: “Profesore, hvala Vam na razgovoru.”

Edward Altman: “Bilo mi je zadovoljstvo. Nadam se da ću vidjeti kako naš model i vaše gospodarstvo rastu zajedno!”

Podijelite ove korisne informacije: