Skip to content
Početna stranica » Blog » Procjena vrijednosti hrvatskih poduzeća: stručni doprinos autora naše metodologije

Procjena vrijednosti hrvatskih poduzeća: stručni doprinos autora naše metodologije

  • Novosti
Procjena vrijednosti hrvatskih poduzeća

U četvrtak, 21. listopada započelo je 55. jesensko savjetovanje Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split, u Tučepima. Na ovom simpoziju okupili su se brojni računovođe, revizori, analitičari i financijski stručnjaci, većinom iz Dalmacije. Posljednje predavanje prvog dana održao je i autor metodologije Procjene vrijednosti na Bon.hr portalu, financijski analitičar Hrvoje Serdarušić. Bila je naslovljena “Procjena vrijednosti hrvatskih poduzeća”.

55. tradicionalno jesensko savjetovanje: razmjena znanja i najboljih praksi

Značaj ovog tradicionalnog događaja velik je u računovodstvenoj i revizijskoj zajednici. Prvo je predavanje “EBIT i EBITDA u funkciji mjerenja profitabilnosti poslovnog subjekta” održao prof.dr.sc. Lajoš Žager. Ovaj pokazatelj dostupan je i na Bon.hr portalu. Poznati je profesor ukazao na njegovo korištenje i ograničenja. Domagoj Bakran, mag.oec., upoznao je okupljene s promjenama u standardima izvještavanja s naslovom “Izmjene MSFI i HSFI”.

Nakon njega, dr.sc. Ivana Perica izložila je “Plavo računovodstvo”. Andrea Omašić, mag.oec., prikazao je vrlo zanimljive primjere iz revizorske prakse u izlaganju “Financijski izvještaji – najčešće pogreške otkrivene revizijom financijskih izvještaja”. Prvi je dan završio predavanjem Marka Čulara “Uloga interne revizije u modelu tri linije” te spomenutom analizom Hrvoja Serdarušića.

Zašto je razvijena prva procjena vrijednosti hrvatskih poduzeća?

Izlaganje Hrvoja SerdarušićaSerdarušić se posebno osvrnuo na najrelevantnije procjene vrijednosti: za poduzeća vrijednosti između 300.000 kuna i 100 milijuna kuna. Naglasio je potrebu hrvatskih poduzetnika koja je dovela do razvoja ovog proizvoda. Bon.hr portal je želio pružiti im mogućnost povoljno saznati vrijednost svog ili tuđeg poduzeća po provjerenoj metodologiji.

Iako bi prosječni promatrač mogao pomisliti da su vrijednosti hrvatskih poduzeća padale u 2020. godini, to nije bilo tako. Zbog pada kamatnih stopa i, sukladno tome, prosječne cijene kapitala, jednom je dijelu poduzeća vrijednost porasla. Naime, buduće novčane tokove poduzeća, u situaciji snižavanja kamatnih stopa, diskontiramo (umanjujemo) po manjoj stopi pa je sadašnja (zbrojena) vrijednost budućih priljeva veća. Ipak, autor je istaknuo kako je vjerojatan kraj ere niskih kamatnih stopa, što će utjecati i na vrednovanje u budućnosti.

Predavanje je izazvalo interes okupljenih, koji su imali mnogo pitanja. Dogovorene su i nove suradnje s profesionalnom i akademskom zajednicom. Bon.hr portal se uvijek rado odaziva na stručne konferencije diljem Hrvatske. Želimo svojim podacima i metodološkim inovacijama doprinijeti razvoju računovodstva, revizije i financija u zemlji i šire.

Snimku izlaganja možete pogledati ovdje:

Podijelite ove korisne informacije: