Predaja godišnjih financijskih izvještaja ipak do 30. travnja

  • Novosti
Predaja godišnjih financijskih izvještaja 2022.

Još je početkom siječnja u javno savjetovanje upućen je prijedlog o stavljanju izvan snage Pravilnika o rokovima predaje financijskih izvještaja u posebnim okolnostima. Stigla je i konačna odluka: nedavno je u Narodnim novinama objavljen Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o rokovima predaje financijskih izvještaja i računovodstvene dokumentacije u posebnim okolnostima. Njime se rokovi vraćaju na one koji su vrijedili prije početka pandemije, odnosno GFI će se ponovno predavati najkasnije do 30. travnja za prethodnu godinu.

Zahtjevan teret na leđima računovođa

Tijekom savjetovanja napravili smo kratku analizu zašto se rok pomicao tijekom trajanja posebnih okolnosti, kao i koje su prednosti i nedostaci pomicanja roka predaje. Tad smo napomenuli da bi njegovo pomicanje već ove godine bilo zahtjevno za provedbu, no da bi trebalo stvoriti uvjete da se taj datum vrati na staro iduće godine. U međuvremenu se rok ipak vratio već ovog proljeća, sa svim izazovima koje to nosi.

To znači da će računovodstveni i knjigovodstveni servisi ili odjeli unutar poduzeća biti pod povećanim pritiskom da, unatoč javnozdravstvenim pravilima koja ne ukidaju izolacije i druge mjere za zaposlene, uspiju pripremiti dokumentaciju do uobičajenog roka. Upravo smo zato pokrenuli Prima Partner program. Njime želimo rasteretiti računovodstvene i knjigovodstvene servise brojnih pitanja te podnijeti svoj dio tereta u financijskoj i poslovnoj edukaciji poduzetnika, koji sad uglavnom pada na leđa računovođa.

Predaja godišnjih financijskih izvještaja do 30. travnja: bolji rezultati prije vidljivi?

Unatoč svim poteškoćama, ranija predaja godišnjih financijskih izvještaja donijet će i neke dobre stvari. Možemo nabrojati nekoliko:

  • oporavak većine domaćih poduzeća bit će vidljiv ranije vašim partnerima, klijentima ili kreditorima
  • veća aktualnost financijskih podataka, jer će proći manje vremena od početka godine
  • bolja slika rizičnosti poduzeća s kojima razmatrate suradnju
  • izbjegavanje objave novih financijskih izvještaja u vrijeme godišnjih odmora, kad je manje poslovnih aktivnosti
  • brža obrada podataka za povezane financijske proizvode, kao što je Procjena vrijednosti poduzeća.

Za ona poduzeća koja trebaju dodatna financijska sredstva ili se pripremaju na veći poslovni pothvat, prva točka će biti osobito važna. No, sve pružaju određenu dodatnu vrijednost za korisnike poslovnih informacija, koje su to vrjednije što su aktualnije. Nas u Prima Bonu osobito raduje što ćemo imati raniji pristup podacima i analizirati kako su se hrvatska poduzeća nosila s koronakrizom. Svježe podatke na godišnjoj razini očekujemo u lipnju, no naš sustav i dalje svakog radnog dana prima podatke o poduzećima kao što su blokade, stečajevi ili likvidacije. Pogledajte naše pakete ako želite pravodobno saznati ove informacije o svojim poslovnim partnerima i kupcima, ili rezervirajte termin kod našeg savjetnika.

Podijelite ove korisne informacije: