Skip to content
Početna stranica » Blog » Stigle su procjene vrijednosti hrvatskih poduzeća za 2020. godinu!

Stigle su procjene vrijednosti hrvatskih poduzeća za 2020. godinu!

  • Novosti
Procjena vrijednosti poduzeća

Jedinstveni projekt na ovim prostorima dobio je svoj nastavak! Prva dostupna procjena vrijednosti svakog poduzeća u Hrvatskoj sada je ažurirana i s podacima za 2020. godinu. Napokon možete procijeniti utjecaj koji je koronakriza imala na vrijednost vašeg poduzeća i poduzeća vaših partnera. Isto tako, na temelju ovih podataka stručna javnost će moći analizirati kako su se pojedine industrije nosile s nastalim promjenama.

Zašto je važna procjena vrijednosti poduzeća?

Ako ste poduzetnik blizu mirovine ili planirate prodati svoj udio u poduzeću, korisno je imati objektivnu i neovisnu procjenu njene vrijednosti. S druge strane, ako ste dobili ponudu za otkup udjela ili preuzimanje, dobro je znati koliko je ona utemeljena i kvalitetna. Nadalje, ako redovito pratite kretanje procjene vrijednosti poduzeća, znat ćete i izgrađuje li se njegova vrijednost ili se rastače.

Na široj, društvenoj razini, mjerenje vrijednosti poduzeća može nam pokazati kakva je kvaliteta njihovog menadžmenta. Zamislite kad bismo pratili kretanje vrijednosti poduzeća u državnom ili mješovitom vlasništvu, i koristili je kao alat demokratske kontrole! On je izvrstan indikator i za članove nadzornih odbora, ili vlasnika koji žele nadgledati performanse svog top menadžmenta. Ipak, ovaj će se pokazatelj ponajviše koristiti za donošenje boljih financijskih i investicijskih odluka. Što su ovakve vrijedne informacije dostupnije, to će širi broj ljudi moći donositi bolje poslovne odluke.

Je li nešto izmijenjeno u 2020. godini?

Naša je metodologija još malo rafiniranija: uveli smo standardizaciju vrijednosti različitih metoda procjene, tako da smo izuzeli ekstremne vrijednosti. Primijetili smo kako je prosječna vrijednost poduzeća bila u padu od 6%, što je prilično slično padu BDP-a. No, unutar različitih industrija bilo je poduzeća koja su značajno povećala svoju vrijednost, kao i onih čija je vrijednost drastično pala.

Konačno, uveli smo veliku novost: odsad više nije potreban Bon.hr račun kako biste se mogli okoristiti procjenom vrijednosti poduzeća. Sad je moguće naručiti procjenu vrijednosti poduzeća u obliku preglednog certifikata, odnosno dokumenta na jednoj stranici. Njega prate i dvije dodatne stranice s ključnim pokazateljima i pojašnjenjima. Certifikat možete naručiti ovdje.

A ako želite imati stalan uvid u kretanje vrijednosti poduzeća, ili ste investitor u različita poduzeća, preporučujemo da zakupite naš Premium+ paket. Uz njega možete pregledati sve procjene vrijednosti hrvatskih poduzeća, i to unazad pet godina. Iskoristite ovu veliku ulagačku inovaciju već danas!

Podijelite ove korisne informacije: