Skip to content
Početna stranica » Blog » Must-have alat za odvjetnike: što sve možete doznati preko BON.hr portala

Must-have alat za odvjetnike: što sve možete doznati preko BON.hr portala

Idealan alat za odvjetnike

Bon.hr portal ne bavi se samo bonitetima ili financijskim pokazateljima! Poznat je i kao omiljen alat za odvjetnike jer štedi vrijeme i ubrzava zahtjevne procese. Naime, brojni naši korisnici dolaze i iz odvjetničkih ureda ili pravnih odjela, kojima su pravodobne informacije od presudne važnosti, posebice one vezane uz trgovačka društva. Jedan od najvećih problema koji Bon.hr portal rješava jest prikupljanje podataka iz različitih izvora. Ono zna biti ne samo naporno, već i vremenski vrlo zahtjevno. Provjerite kako vaš tim ili ured može uštedjeti mnogo vremena i dobiti informacije o promjenama vezanim uz društva, čim se dogode!

Vijesti s oglasne ploče

Umjesto da pratite oglasnu ploču nadležnog suda kako biste pronašli vijesti o određenom subjektu, Bon.hr nudi povijesni pregled vijesti s oglasne ploče za svako trgovačko društvo u Hrvatskoj. On se može sortirati po tome je li subjekt dužnik ili vjerovnik, odnosno pretražiti ostale vijesti vezane uz subjekt. Najzanimljiviji alat za odvjetnike koju portal nudi jest praćenje društva preko monitoringa. Ako uključite monitoring društva, dobit ćete obavijest na e-mail adresu o tome da je nastala promjena. Tako jednostavno!

Pregled zemljišnih knjiga

Niste sigurni oko toga koliko imovine posjeduje neko trgovačko društvo ili obrt? Želite brzo provjeriti je li određena zgrada ili zemljište u vlasništvu tog društva te postoje li tereti? Na pregledu Dugotrajne imovine Bon.hr portala možete provjeriti kolika je knjigovodstvena vrijednost ukupne dugotrajne imovine te materijalnog dijela dugotrajne imovine. Tu je i popis ZK uložaka u kojima je izlistano navedeno trgovačko društvo. Jednako tako, omogućuje se i pregled KPU po mjestima gdje se spominje navedeno društvo. Umjesto da šaljete upite različitim ZK odjelima, ovako možete znatno brže doći do informacija koje se tiču vaših stranaka. Tako ćete im moći pomoći pravodobnije i učinkovitije.

Popis povezanih osoba i subjekata u dvije razine

Premda se povezani subjekti mogu pronaći i na web stranicama Sudskog registra, Bon.hr portal omogućuje mnogo brže stjecanje slike o mreži povezanih osoba i subjekata preko dvije funkcionalnosti.

Kao prvo, omogućuje učitavanje druge razine povezanosti. Gledajte na to kao na drugu razinu povezanosti na LinkedInu, gdje osobe nisu izravno povezane, već u drugom koljenu. Ako je, primjerice, u prvom trgovačkom društvu jedan direktor isti kao u drugom društvu, onda će se u drugoj razini učitati i sva trgovačka društva ili obrti u kojima su odgovorne osobe iste kao u onom drugom društvu. To je osobito korisno u trenucima kad želite pratiti članove obitelji ili poslovne partnere preko kojih jedna osoba možda kontrolira i druge poslovne subjekte.

Povezane osobe

Slika 1. Prikaz povezanih osoba druge razine.

Kao drugo, preko Bon.hr portala možete vidjeti i financijske pokazatelje povezanih društava. Tako ćete u svega nekoliko trenutaka vidjeti kolika je veličina tih društava te osnovne parametre poslovanja (npr. dobit, izvoz ili broj zaposlenih). Ujedno, možete vidjeti i jesu li ta društva blokirana te jesu li bila u blokadi u prošlosti. Što nas dovodi do sljedeće prednosti…

Blokade subjekata

Jedan od osnovnih razloga zašto se klijenti obraćaju odvjetničkim uredima jest i umanjenje rizika. Velik rizik kod sklapanja ugovora jest upravo taj da je poduzeće u blokadi ili će ući u blokadu. Zahvaljujući povijesnom pregledu blokada, možete provjeriti je li budući ili postojeći poslovni partner vašeg klijenta bio u blokadi. Isto tako, ako uključite monitoring poduzeća, možete odmah dobiti obavijest ako društvo uđe u blokadu. To će vam omogućiti da pripremite klijenta za moguće pravne radnje kojima će zaštititi svoje interese.

Financijski pokazatelji na dlanu

Kad promatrate potencijalnog klijenta vašeg ureda, korisno je znati kakvom financijskom snagom raspolaže. A kad želite provjeriti financijsko stanje određenog društva za klijenta, Bon.hr portal vam može prikazati ne samo osnovne, već i detaljne pokazatelje koji pokazuju njegov položaj i način na koji se njime upravlja. Zahvaljujući alatu usporedbe s konkurencijom, možete provjeriti i je li pokazatelj kao što je, primjerice, prosječan broj dana plaćanja, usporediv sa standardima u industriji. Osnovne vrijednosti, kao što je visina dobiti, prosječna neto plaća ili ROE, dostupne su u svakom trenutku preko iOS ili Android aplikacije.

Bon.hr mobilna aplikacija

Slika 2. Android aplikacija nudi ključne informacije o subjektima na vašem pametnom telefonu.

Otvoreni i zatvoreni računi u bankama

Premda se ovaj podatak često koristi kod osujećivanja ili sprječavanja prijevarnih radnji, podatak o otvorenim te zatvorenim računima u poslovnim bankama može biti koristan i za brojne druge svrhe. Podatak o zatvorenom računu na Bon.hr portalu prati i datum zatvaranja tog računa, tako da možete znati do kad je bio u upotrebi.

Procjena vrijednosti poduzeća

Jedan dio odvjetnika često je angažiran i kod spajanja i akvizicija. Tada robusna i objektivna Procjena vrijednosti poduzeća može biti iznimno korisna za inicijalnu procjenu vrijednosti. Osim toga, može se koristiti i kod ostavinskih rasprava te procjena vrijednosti udjela u društvu koje je preminuli ostavio za sobom. Ova je inovacija hrvatski proizvod te jedinstvena na tržištu te smo na nju iznimno ponosni. Često je koriste i revizori, računovođe i drugi financijski stručnjaci. Premda s Premium+ paketom možete steći uvid u procjene vrijednosti svakog poduzeća u Hrvatskoj, ona se može naručiti i za pojedinačno poduzeće.

Monitoring poduzeća

Na koncu, zasigurno će vas zanimati vjerojatno najkorištenija značajka na Bon.hr portalu, zbog koje je i omiljen alat za odvjetnike.

Znate li da za brojne statusne promjene i nove informacije ne morate svaki put iznova posjećivati Bon.hr portal? Samo uključite monitoring poduzeća koje vas zanima i dobit ćete obavijest kod svake važne promjene na svoju e-mail adresu!

Kontakt

Podijelite ove korisne informacije: