Skip to content
Početna stranica » Blog » Kako sigurnije poslovati u nesigurnom svijetu?

Kako sigurnije poslovati u nesigurnom svijetu?

Provjera bankovnih računa

Žalosni događaji koji su obilježili kraj veljače utječu na sve: jer svi smo povezani. Kroz društveni život, prirodu, promet, internetske sadržaje, ali i ono što nam svakodnevno osigurava kruh na stolu – gospodarstvo. Sankcije koje je velik dio zapadnog svijeta nametnuo Rusiji, kao i pozicija u kojoj se našla Ukrajina, utječu na poslovanje mnogih poduzeća. Svi smo vidjeli kako je jedna banka u akciji od samo tjedan dana promijenila i vlasnika i ime. Za sve ove brze promjene nije lako biti spreman. No, naš Bon.hr portal postoji upravo zato da bi vam u tome pomogao. Pogledajte kako je, uz naš sustav, lakša provjera bankovnih računa, boniteta, povezanih osoba i praćenje promjena!

Provjera bankovnih računa ili boniteta klijenata, dobavljača i partnera

Podatak koji se može lako pronaći na sučelju Bon.hr portala je onaj o otvorenim bankovnim računima svakog hrvatskog poduzeća. Na početnoj stranici pojedinog poduzeća postoji kartica Računi, gdje se izlistavaju ne samo aktivni, već i zatvoreni računi koje je to poduzeće držalo kod domaćih banaka. To može biti osobito korisno kad prvi put izvršavate transakciju na račun nekog poduzeća, ali i za provjeru svake dojavljene promjene bankovnog računa.

Bankovni računi

Slika 1. Primjer prikaza bankovnih računa poduzeća.

Naime, maliciozni napadač može oponašati vašeg klijenta i javiti da su promijenili bankovni račun. Isto tako, kod kupnje proizvoda ili usluga preko webshopa nije loše provjeriti je li naveden ispravan račun ili ste preusmjereni na stranicu nekoga tko se pretvara da je trgovac. Provjera bankovnih računa preko Bon.hr portala omogućuje smanjenje vjerojatnosti za računalne i druge prijevare.

Često korištena opcija kod izvoznika ili uvoznika jest i Ino paket, koji omogućuje povoljnu kupnju 10 izvještaja o bonitetu za inozemna poduzeća. Dobit ćete i financijske podatke ovih poduzeća ako su dostupni, kao i vlasnicima te iznos maksimalne preporučene izloženosti. Kod velikih iznosa nabave ili prodaje, toplo preporučujemo ovu investiciju kako biste mogli biti sigurni u vjerodostojnost i bonitet vašeg poslovnog partnera.

Tko su povezane osobe i tvrtke?

Dobavljači, klijenti ili poslovni partneri nekad mogu trpjeti zbog poteškoća u koje zapadne matično poduzeće ili vlasnik. Zato je iznimno korisno biti svjestan s kim poslujete te kakvo je poslovno okruženje svakog važnog dobavljača, kupca ili partnera. Korištenjem tih informacijama, možete znati jeste li izloženi nekoj industriji, poduzeću ili zemlji, a da toga možda niste ni svjesni.

Poslovni rizici

Slika 2. Prikaz stranice poduzeća, s povezanim osobama. Moguće je pretražiti i kartice povezanih subjekata, blokada, bankovnih računa i prikaz sjedišta na karti.

Kako to provjeriti? Na stranici svakog poduzeća nalaze se kartice “Osobe”, gdje možete provjeriti tko su vlasnici (bili oni fizičke ili pravne osobe) i članovi uprave poduzeća. Na kartici do nje, pod nazivom “Subjekti”, izlistana su povezana poduzeća. Dakle, ona u čijoj je vlasničkoj ili upravljačkoj strukturi barem jedna ista osoba. Uz to je navedeno preko koje su osobe ili subjekta povezani, kao i rejting tog poduzeća (od 1 do 10).

Poslovni rizici - prikaz povezanih subjekata

Slika 3. Prikaz povezanih subjekata poduzeća. Ispod popisa nalazi se gumb za učitavanje druge razine.

Ispod ovog popisa nalazi se i gumb “Učitaj drugu razinu”. Uz pomoć njega, možete provjeriti i koja su poduzeća povezana na drugoj razini. Primjerice, ako je vlasnik poduzeća istodobno i vlasnik drugog poduzeća, možete vidjeti koja su poduzeća, ustanove i udruge povezane s tim drugim poduzećem te preko koje osobe. Ovo je korisno za razumijevanje poslovnog okruženja ne samo vaših partnera ili kupaca, već i konkurenata.

Monitoring poduzeća: misli za vas, tako da vi ne morate

Uvjerljivo najkorištenija opcija Bon.hr portala jest monitoring poduzeća: ona može uštedjeti najviše vremena. Naime, klikom na opciju “Aktiviraj monitoring” u gornjem desnom kutu početne stranice poduzeća možete dobivati e-mail obavijesti svaki put kad se dogodi važna promjena. Primjerice, ako poduzeće promijeni vlasnika, uđe u blokadu ili postane dostupan novi financijski izvještaj, dobit ćete obavijest na vašu korisničku e-mail adresu.

Svim svojim kupcima savjetujemo da odmah uključe monitoring poduzeća za svoje kupce, dobavljače i važnije partnere. Nije loše učiniti to i za konkurente! Većina poduzetnika može to učiniti u roku od pola sata. Tako možete smanjiti rizik od toga da posljednji saznate da poduzeće s kojim radite ima ozbiljne probleme, ili da je promijenilo vlasnika.

A u današnja nestabilna vremena, prava informacija u pravo vrijeme zlata vrijedi. Zato pogledajte dostupne Bon.hr pakete ovdje ili dogovorite razgovor s našim stručnjacima, koji će vam pomoći odabrati rješenje koje najbolje odgovara vašim potrebama.

Podijelite ove korisne informacije: