Gostovanje na Računovodstvenom četvrtku Udruge RiF Split i najava riječkog gostovanja

Procjena vrijednosti RiF Split

Kao što je najavljeno, u četvrtak, 24. ožujka u 18 sati gostovali smo na Računovodstvenom četvrtku Udruge RiF Split. Naš je suradnik Hrvoje Serdarušić održao predavanje na temu “Procjena vrijednosti hrvatskih poduzeća”, u sklopu kojeg su se sudionici mogli upoznati s mogućnostima koje pruža algoritam Procjene vrijednosti na portalu Bon.hr, kao i metodologijom koju koristimo. Ekskluzivno im je najavljena nova funkcionalnost, koja će javno biti predstavljena u sljedećih nekoliko dana.

Gostovanje na Računovodstvenom četvrtku Udruge RiF Split

Predavanje u prostorijama Udruge RiF Split bilo je popraćeno nizom pitanja vezanih uz metodologiju i mogućnosti primjene Procjene vrijednosti. Kako je dio članstva Udruge ujedno dio akademske zajednice, bila je to prilika za diskusiju o metodologiji i izazovima koje je trebalo premostiti kako bi se korisnicima pružio robustan i pouzdan model. Naš je model prikazao autor, financijski stručnjak i nezavisni analitičar Hrvoje Serdarušić. Ovom je prilikom dao i širi uvid u kretanja koja utječu na vrednovanje te neke podatke o hrvatskim poduzećima.

Tako se, primjerice, osvrnuo na vrijednosti prosječnog udjela kapitala u vrijednosti poduzeća, koje su rasle u 2020. u odnosu na 2019. godinu. Pokazao je i koje su prosječne vrijednosti po pojedinim vrijednosnim razredima u posljednjih nekoliko godina. Konačno, istaknuo je kako su premija rizika glavnice i prosječna kamatna stopa na dug bili u silaznoj putanji, što je povoljno djelovalo na vrednovanje poduzeća u apsolutnim iznosima. S obzirom na rast BDP-a u 2021. te niske kamatne stope te godine, očekuje kako će na ukupnoj razini procjene vrijednosti domaćih poduzeća rasti. Ipak, rast kamatnjaka u 2022. mogao bi zaustaviti podizanje procijenjenih vrijednosti.

Webinar riječke Udruge RiF

Predavanje u Splitu zaključeno je nadom da će se otvoriti prostor i budućoj suradnji, kako stručnoj, tako i akademskoj. Prikazali smo i mogućnosti te pogodnosti koje računovođama pruža naš novi Prima Partner program. Ovo je predavanje dio nastojanja Prima Bona da upozna stručnu i akademsku javnost s inovacijom Procjene vrijednosti poduzeća te omogući investitorima, vlasnicima i drugim zainteresiranim stranama da prate kretanje vrijednosti poduzeća na objektivan i metodološki provjeren način.

U četvrtak, 31. ožujka 2022. u 9.30 sati ugostit će nas i riječka Udruga RiF na svom redovitom webinaru. Ako ne možete sudjelovati, a željeli biste saznati više o našoj Procjeni vrijednosti, možete ugovoriti sastanak ovdje. Ako ste pak dio računovodstvene, odvjetničke, financijske ili druge zainteresirane organizacije, javite nam se kako bismo organizirali predstavljanje i u vašem gradu.

Podijelite ove korisne informacije: