Skip to content
Početna stranica » Blog » Stigle su procjene vrijednosti poduzeća za 2021. godinu!

Stigle su procjene vrijednosti poduzeća za 2021. godinu!

  • Novosti
Procjena vrijednosti poduzeća za 2021.

Nakon što su na Bon.hr portal stigli najnoviji financijski podaci hrvatskih poduzeća, tu je i procjena vrijednosti za 2021. godinu! Uz pomoć naših partnera, financijskog konzultanta Hrvoja Serdarušića i razvojne kompanije MIT Software, sad posjedujemo podatke o kretanju vrijednosti poduzeća u vremenskoj seriji kojom možemo uspoređivati vrijeme prije i poslije koronakrize. Ovako svaki poduzetnik može pratiti kako je veliki gospodarski prevrat 2020. godine utjecao na njegovo poduzeće.

Zašto je važna procjena vrijednosti za 2021. godinu

Procjena vrijednosti za 2021.mogla bi biti izuzetno važna za razumijevanje utjecaja koronakrize na kralježnicu svakog gospodarstva: mala i srednja poduzeća. Kad usporedimo procjene vrijednosti u posljednje tri godine, možemo promotriti njihovo kretanje prije, za vrijeme i nakon koronakrize. Time se može i procijeniti kako je koronakriza stvarno utjecala na pojedino poduzeće te kako se ono snašlo u novonastalim okolnostima.

Kad ove podatke povežemo na razini pojedinih sektora ili županija, moći ćemo jasnije razlučiti kako je ovaj šok utjecao na pojedine branše ili područja. Vrijednosti iz financijskih izvještaja kao što je dobit ili amortizacija računovodstvene kategorije nam nužno ne govore o uspješnosti poslovanja. Zato procjena vrijednosti uzima u obzir okolnosti kao što je stanje novca na računu ili promjena ključnih kamatnih stopa.

Što je utjecalo na procjenu vrijednosti

Na izmijenjene procjene vrijednosti u 2021. utjecalo je nekoliko faktora. Kao prvo, to su uglavnom bolji financijski rezultati poduzeća prošle godine, s drastično povećanom dobiti. Neto profitna marža je prvi put na konsolidiranoj razini prešla 5 posto. Drugi faktor koji je utjecao jest pad premije rizika glavnice za 2021. godinu. Odnosno, pala je zahtijevana stopa prinosa na sredstva koja su vlasnici uložili u poduzeće. Treći faktor je pad prosječnih kamatnih stopa prema podacima HNB-a.

Svi su oni išli u prilog općenitom povećanju procijenjene vrijednosti. Unatoč tome, pojedina poduzeća mogu odstupati od ovog trenda jer nisu sve industrije jednako prošle u koronakrizi. Razlika će nastati i ovisno o veličini poduzeća, s obzirom na to da preliminarni izračuni pokazuju da 60% konsolidirane dobiti ostvaruju srednji i veliki poduzetnici. Njih je samo 1,4% u ukupnom broju poduzetnika.

Naša metodologija: domaći know-how i inovacije

Ono što je specifično za našu procjenu vrijednosti poduzeća jest i činjenica da je potpuno razvijena uz domaći know-how. Metodologija poznatog konzultanta i komentatora Hrvoja Serdarušića, uz razvoj softvera našeg partnera, kompanije MIT Software i 100% domaće vlasništvo Bon.hr portala pokazuje da su napredne inovacije itekako ostvarive u Hrvatskoj. Na to smo posebno ponosni.

Naše su procjene vrijednosti dostupne preko Premium+ paketa na Bon.hr portalu, ako želite imati pristup svim procjenama. Njega posebno preporučujemo većim investitorima, fondovima i analitičarima. Ako pak želite doći do pojedinačne procjene poduzeća, tu je Certifikat procjene vrijednosti. On je dostupan po pristupačnijoj cijeni od samog paketa. Odnedavno se Certifikat može naručiti i na engleskom jeziku, za one koji imaju inozemne partnere ili potencijalne kupce. Premium+ paket možete naručiti ovdje, dok je Certifikat moguće naručiti na ovoj adresi.

Podijelite ove korisne informacije: