Skip to content
Početna stranica » Blog » Tražite odluke za uspješniju 2023.? Evo naših šest prijedloga

Tražite odluke za uspješniju 2023.? Evo naših šest prijedloga

  • Edukacija
Novogodišnje odluke za posao

Nova poslovna godina se zahuktala: dobri pokazatelji za prethodnu daju nam razloga za optimizam. Ipak, na razini pojedinog poduzeća, to ne znači da će svi proći jednako dobro. Svi smo manje ili više svjesni da je gospodarstvo poput spojenih posuda: ovisimo o tome kako posluje naše okruženje. Ako naš glavni kupac ili dobavljač upadnu u poteškoće, a za to ne saznamo i pripremimo se na vrijeme, možemo i sami biti u velikoj neprilici. Zato donosimo novogodišnje odluke za vaše poslovanje koje možete primijeniti u 2022., smanjiti ključne rizike i s optimizmom gledati na budućnost!

1. “Pokaži mi svoje poslovne partnere i reći ću ti tko si”

Nerijetko se dogodi da poduzetnici upadnu u poteškoće, i to ne zato što su imali lošu namjeru, već zato što ne razumiju rizike u vlastitom poslovanju. Te poteškoće se potom mogu odraziti i na vas. Zato je iznimno korisno napraviti barem inicijalnu, brzu provjeru postojećih dobavljača, kupaca i partnera kako biste imali jasniju sliku s kim poslujete.

To može biti mnogo jednostavnije ako posjedujete odgovarajući Bon.hr račun. Osobito je praktično uključiti monitoring poduzeća s kojima ste povezani poslovnim odnosom: tako možete biti obaviješteni svaki put kad dođe do određene promjene. Primjerice, ako poduzeće uđe u blokadu, dobit ćete obavijest čim se podaci ažuriraju: a u ovom se slučaju oni ažuriraju na dnevnoj razini. Pogledajte ovaj popis za više informacija.

2. Provjeriti svakog potencijalnog kupca

U poslu, brzina je najčešće vrlina. Ako vaše poslovanje uključuje veći broj prodaja drugim poduzećima s manjim iznosima (odnosno, ne postoji značajni rizik kupca), često će se dogoditi da morate brzo procijeniti rizik poslovanja s određenim poduzećem. Ne želite da vam netko oteže s plaćanjem ili da uopće ne možete naplatiti svoje proizvode ili usluge!

Zato je važno moći provjeriti ključne elemente poslovanja potencijalnog kupca u svega nekoliko minuta. Novogodišnje odluke poput ove ne moraju tražiti mnogo vremena! Kako provjeriti kupca ovako brzo pronađite u našem kratkom vodiču.

3. Napraviti plan likvidnosti, barem jednom kvartalno

Što je to plan likvidnosti? To je plan priljeva i odljeva sredstava. Premda na godišnjoj razini možete poslovati s dobiti, to ne znači da će priljevi i odljevi sredstava biti usklađeni. Primjerice, ako jedan posao naplatite tek krajem kvartala, a do tada ne primite sredstva, može se dogoditi da vam redoviti izdaci poput najmova, režija, materijala, plaća i drugih za to vrijeme ne budu pokriveni adekvatnim priljevima.

Stvar je u praksi, naravno, složenija, i ako imate više neredovitih priljeva, a redovite odljeve ili obratno, najbolje je napraviti plan likvidnosti. Bilo bi izuzetno važno barem kvartalno, a poželjno i mjesečno računati priljeve i odljeve sredstava, već i kod malih poduzeća. Tako možete izbjeći potencijalne poteškoće u obliku kašnjenja plaćanja ili čak blokada te poboljšati i svoj kreditni rejting.

4. Revidirajte svoje dugove i po potrebi ih reprogramirajte

Trenutno se nalazimo u eri jeftinog duga. No, što to znači? Kamatne stope su na povijesno niskim razinama. Ipak, izgledno je da će u sljedećoj godini ili dvije doći do rasta temeljnih kamatnih stopa u eurozoni. Ono što možete učiniti je sljedeće:

Provjeriti imate li stariji dug, ugovoren prije više od tri godine. Možda možete reprogramirati dug i ugovoriti nižu kamatnu stopu od one koja je inicijalno dogovorena.

Ako imate dug koji će biti otplaćen za više od godinu dana, možda ga možete otplatiti i zamijeniti jeftinijim ili onim koji ima fiksnu kamatnu stopu. Tako se možete zaštititi od budućeg rasta kamatnih stopa te imati precizniji izračun odljeva sredstava u budućnosti.

5. Otkažite nepotrebne troškove

Još uvijek plaćate tiskano izdanje onog medija kojeg odavno ne čitate? Trošite na softversko rješenje koji ne koristite? Ili plaćate prevelik poslovni prostor u kojem ima sve manje radnika otkako je dio prešao na rad od kuće? Pravo je vrijeme da pregledate na što trošite i razmotrite možete li dio tih troškova jednostavno otkazati.

Da biste što lakše pronašli ovakve troškove, pogledajte svoje račune i izvode bankovnih računa u posljednja tri mjeseca. Označite one troškove za koje znate da vam nisu generirali uštede ili zaradili novac. To su idealni kandidati za otkazivanje. Možda se neće raditi o velikim iznosima, ali velike uštede su često skup mnogih malih.

6. Odlučite bolje pratiti vlastite financije

Mislite da nemate vremena za bolje praćenje vlastitih financija? To ne mora značiti veliku vremensku investiciju. Za početak, ako ste odlučili slijediti savjete iz prvih pet točaka, već ste napravili velik posao. Nadalje, možete početi pratiti izvještaje koje vam šalje računovodstveni ili knjigovodstveni servis. Trebali bi vam slati bruto bilancu te probni račun dobiti i gubitka barem dva puta godišnje, izvan sezone predaje financijskih izvještaja.

Ako to ne čine, možda možete razmisliti o angažmanu drugog servisa. Kvalitetan računovođa dat će vam i dobre savjete, jer poznaje poslovanje mnogih poduzeća i zna gdje se najčešće gubi novac. Uz to, danas je sve lakše i jeftinije angažirati nezavisnog financijskog savjetnika. Osobito bi to bilo važno ako često koristite kreditna sredstva, imate duge projektne cikluse, mnogo investirate u opremu ili ste izvoznik. Dobar savjet moći će vam uštedjeti znatna sredstva.

Novogodišnje odluke trebaju biti održive

I konačno, važno je da su novogodišnje odluke trajne, održive. Bolje praćenje financija može početi jednostavnom odlukom da redovito čitate naš blog, u kojem redovito donosimo savjete za poboljšanje poslovanja. Čitajmo se i dalje u 2023.!

Podijelite ove korisne informacije: